top of page
  • Lore Borms

West End facts

Bijgewerkt op: 25 mei 2022


Enkele leuke West End weetjes!

Break a leg

Break a leg is een bekende uitspraak in de theaterwereld, omdat het bijgeloof zegt dat als je iemand voor de voorstelling succes wenst dat juist ongeluk brengt. Het zeggen van de woorden 'break a leg' werd pas populair in de jaren 1920, hoewel het moeilijk is om de effectieve oorsprong van deze populaire uitdrukking te bepalen. Waar het precies vandaan komt daar zijn vele theorieën over, maar zeker is dat de uitspraak in verschillende talen bekend is in min of meer dezelfde bewoordingen.

  • Apollo Victoria Theatre

Het Apollo Victoria Theatre is het grootste theater van West End. Momenteel speelt hier de wereldberoemde musical ‘Wicked’. Dit Theater biedt plaats voor maar liefst zo’n 2384 theaterbezoekers.

  • The Phantom of the Opera make-up

Voor de bekende musical The Phantom of the Opera wordt heel wat tijd ingecalculeerd. Het duurt zo’n twee uur om the Phantom’s make-up aan te brengen voor elke voorstelling. En als dat nog niet lang genoeg is, het duurt na de voorstelling nog eens 30 minuten om al de make-up te verwijderen.

  • The Woman in Black

De theaterproductie Woman in Black heeft slechts twee cast members en daar is eigenlijk een goede reden voor. Toen het theaterstuk voor het eerst werd geschreven in 1987, was er niet voldoende geld voor meer dan 4 acteurs. Vandaar de keuze om slechts 2 acteurs in de productie te schrijven.

  • Loon West End acteurs

De West End acteurs worden gemiddeld tussen de 518 en 633 pond per week betaald. Het bedrag hangt vaak af van het aantal zetels in het theater.

  • The Savoy Theatre

The Savoy Theater, dat opende in 1881, was het allereerste publieke theater dat volledig gebruik kon maken van elektriciteit.

  • Mamma Mia

De musical Mamma Mia is de meest succesvolle West End Jukebox musical. Van over heel de UK heeft maar liefst 1 op 10 deze musical bekeken.

  • Macbeth

Er wordt gezegd dat het ongeluk brengt wanneer je ‘Macbeth’ in een theater luidop uitspreekt. Er gaan verhalen de ronde dat toen acteurs de naam ‘Macbeth’ uitriepen , ze omver werden gehaald door vallende decorstukken en per ongeluk neergestoken werden door echte messen.

  • The Lion King

In de musical The Lion King worden maar liefst 5 verschillende talen gesproken, waaronder Swahili en Zulu. Dat is zeer uitzonderlijk want normaal gezien wordt er in een West End musical enkel Engels gesproken.

  • Het licht aan laten

Heb je ooit gehoord van 'op het spooklicht vertrekken'? Het is een populaire theatertraditie die een enorme opleving zag toen Covid toesloeg en theaters gedwongen werden te sluiten in maart 2020. Het houdt simpelweg in dat er aan het einde van een avond een enkelvoudige lamp of staande lamp in het midden van het podium wordt verlicht voordat ze worden vergrendeld een theater op. In de praktijk is dit om veiligheidsredenen - niemand wil van het podium in de orkestbak vallen - maar historisch wordt aangenomen dat elk theater een geest heeft en dat het licht hen een veilige ruimte biedt om op het podium op te treden in het midden van de nacht. Helemaal niet eng(!)

bottom of page