top of page
  • Lore Borms

The history of West End

Bijgewerkt op: 12 mei 2022



Terwijl we onze eerste stappen zetten op Londense bodem, voelde we hét onmiddellijk, deze stad heeft een rijke geschiedenis. Met in het bijzonder, West End, een indrukwekkende theater scene. Musicals en theaterproducties trekken met opvallende neonlichten de aandacht van toeristen en lokale inwoners. Nog voordat Broadway ‘een ding’ was, werd er al volop theater gespeeld in de Britse hoofdstad, Londen.





Het eerste officiële theater in Londen dateert uit 1576. Voordat het theater, met zijn toepasselijke naam ‘The Theatre’, gebouwd werd, was het gebruikelijk dat toneelstukken plaatsvonden in de openlucht. Het eerste ‘West End’ theater opende in 1663. Dit theater is helaas nog geen tien jaar open geweest en daar was een zeer vurige reden voor. In 1666 werd namelijk de oude binnenstad van Londen getroffen door een enorme brand. Helaas is dit stukje historie vergaan en is het de dag van vandaag niet meer mogelijk om West End’s eerste theater te bezoeken.


Gelukkig bracht de brand ook nieuwe kansen met zich mee. Verschillende aannemers zagen na ‘the Great Fire of Londen’ mogelijkheden om West End terug op te bouwen. Dankzij de gunstige ligging tussen de drie paleizen, St James’s, Westminster en Whitehall, bloeide het gebied terug open tot een waar walhalla voor de welvarende burger. In dit gebied hadden de betere Londenaars namelijk geen overlast van de fabrieken tijdens de Industriële Revolutie.


Tegenwoordig bezoekt jong en oud, arm en rijk het beroemde stadsdeel. Met zijn hippe en levendige karakter is West End ook de thuisbasis voor diverse uitgaansgelegenheden. West End strekt zich uit over vier stadsdelen: Soho, Mayfair, Marylebone en Fitzrovia. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het gebied in het westen van het oude centrum. Enkele bekende trekpleisters in het gebied die we niet konden missen tijdens ons bezoek aan Londen, zijn onder andere Piccadilly Circus, Hyde Park en de winkelstraat Oxford Street.


In totaal zijn er 33 theaters die officieel deel uitmaken van West End, daarnaast zijn er nog eens 167 theaters verspreid over heel de stad. De theaters in West End brengen vaak grote, langdurige kaskrakers op de planken. Een goed voorbeeld is Les Misérables, de wereldberoemde musical die momenteel al 28 jaar aan één stuk door draait. Naast de verfilmde show zijn er op dit moment 41 andere musicals die zeker een bezoekje waard zijn.




bottom of page