top of page
  • Lore Borms

The ghosts of West End

Bijgewerkt op: 30 mei 2022

Elk theater heeft zijn eigen ‘ghost stories’, zo ontdekten we enkele interessante verhalen tijdens ons verblijf in Londen.


The Man in Grey


Het eerste verhaal kregen we mee tijdens ons bezoek aan Royal Drury Lane. De vermeende ‘Man in Grey’ duikt soms op in de bovenste cirkel van het auditorium, gekleed in een grijs gewaad terwijl hij langs de zitplaatsen door de zaal wandelt om uiteindelijk te verdwijnen in het duister. Het personeel vertelde ons dat deze geest tot op de dag van vandaag ronddwaalt in het theater en vaak wordt gespot bij het afsluiten van het theater na een voorstelling.


De identiteit van deze geest blijft echter onbekend. Er gaan geruchten de ronde dat ‘The Man in Grey’ werd vermoord uit wraak in het theater zelf. Er werd overigens tijdens de renovatie van het theater een lijk gevonden, bedekt in grijze lappen stof, achter een van de muren in het auditorium.


Joseph Grimaldi


Een ander verhaal is dat van Joseph Grimaldi. Terwijl we even rust namen in het auditorium vertelden James & James ons dat dat de geest van comedian Joseph Grimaldi vaak verschijnt tijdens voorstellingen in het theater. Verschillende acteurs menen een trekkend gevoel of zelfs een duw gevoeld te hebben tijdens hun performance. Anderen zeggen dan weer een soort schouderklopje gevoeld te hebben. Hoe dan ook, het zien van Joseph Grimaldi zou geluk brengen aan een acteur/actrice wanneer hij/zij op de planken staat. Joseph zou nerveuze acteurs helpen tijdens hun voorstelling door hen naar het midden van het podium te trekken.




Dan Leno



Aangezien Royal Drury Lane theatre wordt beschouwd als een van de meest ‘haunted’ theaters in Londen, wisten James & James ons te verrassen met nog een derde verhaal. Dan Leno was een gerenommeerd acteur, bekend voor zijn vrouwelijke rollen in verschillende theaterstukken. Aangezien vrouwen vroeger niet mochten meespelen in theatervoorstellingen, moesten mannen dit voor hun rekening nemen. Dan Leno kampte met een probleem aan zijn blaas waardoor hij ongecontroleerd zijn behoefte deed, ook tijdens voorstellingen. Kostuums werden nog niet gewassen in de 19e eeuw aangezien ze vaak met de hand beschilderd werden en gemaakt werden van speciale stoffen. Dan Leno maskeerde de slechte geuren door overvloedig gebruik te maken van een soort lavendel parfum.




Wanneer je rondwandelt in het Royal Drury Lane theater kan het zijn dat je opeens lavendel ruikt, een indicatie dat de geest van Dan Leno dichtbij is. Eens je je omdraait is de geur weer weg. Toeval of niet, maar tijdens ons bezoek werden we ook plots verrast met deze geur van lavendel.




Sir Herbert Beerbohm-Tree


Bij ons bezoek aan Her Majesty’s theatre hadden we het geluk om een van de personeelsleden enkele vragen te stellen. Ook dit theater heeft haar geest. Sir Herbert Beerbohm-Tree was zowel manager van het theater als acteur. Herbert kwam best dramatisch aan zijn einde en stierf in de armen van zijn beste vriendin. Blijkbaar koos Herbert altijd dezelfde plaats in Her Majesty’s theatre, een box rechtsboven het podium.


Vandaag dwaalt zijn geest nog steeds rond in het theater. Vooral gasten die in de box rechtsboven het podium zitten ondervinden plotselinge temperatuurdalingen, maar ook deuren die plots open of dichtslaan.






bottom of page